Hazánkban a jelenleg hatályban lévő 1996. évi XXXI. törvény és annak végrehajtási rendeletei alapján minden gazdálkodó szervezetnek van több-kevesebb teendője a tűzvédelemre vonatkozóan. A vállalkozások, intézmények és egyéb szervezetek számára a jogszabályok méretüktől függően különböző kötelezettségeket határoznak meg. Ezen paragrafusok rengetegében egy munkahelyi vezető nem könnyen tud eligazodni, mivel ezek nagyon szerteágazóak és folyamatosan változnak. Ráadásul a törvény bizonyos esetekben kötelezően előírja a tűzvédelmi szakember alkalmazását vagy segítségének igénybevételét. De még a nem kötelezett gazdasági egységek esetében is javasolt tanácsot kérni hozzáértő személytől, mivel egy hatósági eljárás során sok olyan buktató van, amely egy járatlan vezető számára kellemetlen meglepetéseket rejt. Emellett 2011. decembere óta a tűzvédelem területén kötelezően kiszabandó bírságok is megjelentek, amelyekkel szemben a jóhiszeműség nem nyújt védelmet.

Mindezek elkerülése és az ügymenetek gördülékeny lebonyolítása érdekében vállalkozásunk teljes körű segítséget biztosít Önnek.

Amennyiben Önnek munkavállalója van, a Tűzvédelmi törvény kötelezően előírja az évenként ismétlődő tűzvédelmi oktatást.

„A munkáltató köteles gondoskodni a munkavállalói, illetőleg a munkavégzésben részt vevő családtagjai évenkénti tűzvédelmi oktatásáról, valamint arról, hogy azok a munkakörükkel, tevékenységükkel kapcsolatos tűzvédelmi ismereteket a foglalkoztatásuk megkezdése előtt elsajátítsák, a tűz esetén végzendő feladataikat megismerjék.”

Ha Ön nem feltétlenül szeretne a tűzvédelmi oktatás rejtelmeibe belebonyolódni (mert nincs rá ideje, energiája, esetleg nem is jogosult rá), forduljon bátran hozzánk!

A tűzvédelmi előírások hazákban nagyon szigorúak a különböző tűzvédelmi eszközök és berendezések felülvizsgálatára vonatkozóan. Az 54/2014. (XII.05.) BM rendelet vonatkozó melléklete pontosan leszabályozza a felülvizsgálatok körét, időszakát és az arra jogosultakat. A mindenki számára legismertebb tűzvédelmi eszköz a tűzoltó készülék, amely készenlétben tartása szinte minden gazdálkodó egység számára valamilyen ok miatt kötelező. De ezen kívül további más tűzvédelmi berendezés is létezik. Mi a következő érintett megoldások felülvizsgálatában tudunk közvetlen segítséget nyújtani:

  • tűzoltó készülék
  • tüzivíz-források
  • tűzgátló ajtó és tűzgátló tömítés
  • füstgátló ajtó
  • hő- és füstelvezető rendszer

illetve a további esetekben alvállalkozó kapcsolataink révén tudjuk megoldani a feladatot (pl. menekülési irányfény, tűzjelző-rendszer stb.).

A hatályos Tűzvédelmi törvény a következőt mondja ki:

„A gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek, a jogi személyeknek tűzvédelmi szabályzatot kell készíteniük, ha

  • a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztatnak,
  • az általuk üzemeltetett, bérelt épületrész, épület területén található olyan helyiség, amelynek a legnagyobb befogadóképessége meghaladja az 50 főt, vagy
  • kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetnek.”

Meg kell azt is említeni, hogy a Tűzvédelmi szabályzat melléklete szokott lenni sok esetben a Menekülési terv és a Kiürítés számítás, amelyek elkészítéséhez nem kis gyakorlat és informatikai háttér szükséges.

Amennyiben úgy látja, hogy az Ön által irányított gazdálkodó szervezet kimeríti a fenti feltételek bármelyikét, segítünk a Tűzvédelmi szabályzatának és kapcsolódó dokumentumainak elkészítésében.

Vállalkozásunk tűzvédelmi termékek forgalmazásával is foglalkozik. Ezek közül kiemelendőek a tűzoltó készülék és különböző tűzvédelmi feliratok, biztonsági jelek, de szükség esetén be tudunk szerezni tűzi-vízforrásokhoz kapcsolódó alkatrészeket és tűzgátló ajtókhoz szükséges kiegészítőket is. Ezen termékeket – sok vállalkozással ellentétben - nem csupán árusítjuk, hanem vállaljuk ezek szakszerű kihelyezését, beszerelését is, amennyiben a vevő erre igényt tart.

Magyarországon az elmúlt évek során rendezvényekkel kapcsolatban több sajnálatos esemény történt, amelyek a hazai törvényhozást a szabályok szigorítására késztette. Ennek legismertebb változata a Zenés-táncos rendezvényekről szóló 23/2011. (III.08.) Kormányrendelet, de ezt a területet a hatályos OTSZ is szigorúan szabályozza.

Többéves tapasztalatunk van az ilyen rendezvények biztonsági dokumentációinak elkészítésében és segítünk a hatósággal való kapcsolattartásban is. Amennyiben Ön ilyen nagyszabású megmozdulás megszervezésén fáradozik és úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, jó helyen jár!