Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatnak a tevékenység közben, az érintésből származó balesetek elkerülése végett, a feltárt hibák javítására kell, hogy irányuljon. A felülvizsgálat nem javítás, hanem estleges baleset elkerülést megelőző műszeres ellenőrzés, érintésvédelmi hibák feltárása.

Ez nem egy hatósági ellenőrzés, hanem Önellenőrzés, mindenkinek a saját érdeke hogy az általa üzemeltetett elektromos berendezések biztonságosan használhatók legyenek.

A villámvédelmi felülvizsgálatot az Országos Tűzvédelmi Szabályzat írja elő. A villámhárítót az építésük idején érvényes szabvány alapján kell felülvizsgálni. Ma Magyarországon kétfajtafelülvizsgálatot különböztetünk meg villámvédelem szempontjából. Az egyik az MSZ 274 szabvány szerint szerelt villámhárítók felülvizsgálata. Ezt most nem normaszerinti villámvédelemnek hívják. 2010-től az MSZ EN 62305 szabvány szerint kialakított villámhárítót, norma szerinti villámvédelemnek nevezték el.

A villámvédelmi felülvizsgálatot mindig a villámhárító létesítéskor érvényes szabványelőírásainak megfelelően kell elvégezni. Tehát a felülvizsgálónak mind két szabványt ismernie kell, hogy a felülvizsgálatot el tudja végezni.

Erősáramú berendezések időszakos tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálata, ezt az ellenőrzést a mindenkor érvényben lévő Országos Tűz védelmi Szabályzat (OTSZ) kötelezően előírja, és szabályozza a vizsgálat gyakoriságát. Ezért is szokták a neve miatt, tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatnak emlegetni.